خواص گیاهان

خواص طبی آرتیشو – کنگر فرنگی

آرتیشو گیاه بومی مناطق مرکزی مدیترانه است ولی در حال حاضر در بیشتر نقاط معتدل دنیا کشت یم شود .

رومی ها در حدود ۲۰۰۰ سال پیش این گیاه را پرورش می دادند و بعنوان سبزی در سالاد استفاده می کردند .

آرتیشو در قرن شانزدهم در انگلستان و فرانسه برده شد و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا کشت شد . اکنون کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آرام مرکز کشت آرتیشو می باشد .

کلمه Artichoke از کلمه ایتالیایی Articicco مشتق شده که بمعنی میوه کاج می باشد و آرتیشو هم مانند میوه کاج است آرتیشو برای رشد احتیاج به آب و باران فراوان درد .

آرتیشو گیاهای است چند ساله درای ساقه ای راست که ارتفاع آن بحدود یک متر می رسد . برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است . در انتهای ساقه میوه آن که بشکل میوه کاج یا سیب فلس در است مشاهده می شود .گلبرگهای آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگها ضخیم تراست که مصرف خوراکی درد .

برای خرید آرتیشو دقت کنید که برگها با نشده و سفت و سبز باشد . هنگامیکه برگهای آرتیشو قهوه ای است نشان دهنده کهنه بودن آن می باشد .

فصل آرتیشو معمولا ماههای فرودرین و دریبهشت ( آپریل و می )است .

ترکیبات شیمیایی: 

برگهای خوردنی آرتیشو درای اینولین ، اینولاز و ماده ای تلخ بنام سینارین Cynarine می باشد .

سینارین خاصی زیاد کننده ترشحات صفرارا درد و علت صفرا بری آرتیشو داشتن این ماده است .

در صد گرم آرتیشو پخته مواد زیر موجود است :

انرژی ۱۴ کالری

پروتئین ۱/۵ گرم

آب ۸۶ گرم

مواد چرب ۰/۱ گرم

مواد نشاسته ای ۵ گرم

کلسیم ۲۲ میلی گرم

فسفر ۴۰ میلی گرم

آهن ۰/۶ میلی گرم

سدیم ۳۰ میلی گرم

پتاسیم ۰ ۲۵ میلی گرم

ویتامین آ ۴۰ واحد بین المللی

ویتامین ب ۱ ۰/۰۴ میلی گرم

ویتامین ب ۲ ۰/۰۲ میلی گرم

ویتامین ب ۳ ۰/۶ میلی گرم

ویتامین ث ۵/۲ میلی گرم

طرز تهیه چای آرتیشو

برای تهیه چای آرتیشو ده تا پانزده گرم برگ خشک و بیست تا چهل گرم برگ تازه آنرا در یک قوری کوچک آبجوش دم کرده و پس از بیست دقیقه آنرا صاف کنید و هر روز یکی دو استکان آز آن بنوشید.

در ضمن آب آرتیشو نیز دارای خواص درمانی بوده و شیره برگ آرتیشو یا کنگر فرنگی دارای املاح املاح معدنی مختلف و سینارین Cynarine است و مصارف درمانی فراوان دارد ولی تهیه آن امروزه چندان معمول نیست. مصرف آن اوره خون و مقدار درصد غیر طبیعی کلسترول خون را کاهش می دهد. معمولاً آب آرتیشو به آب سبزیهای دیگر برای تأثیر بیشتر بر روی کبد افزوده می شود

((دوست کبد))

خواص درمانی:

آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم وخشک است. قسمت مورد استفاده ارتیشو برگ ها و قسمت وسط آن است که به نام قلب ارتیشومعروف میباشد. آرتیشو را آب پز کنید و قسمت گوشتی وسط برگ ها و قلب آن را با سرکه بخورید؛ زیرا:

  1. کبد را تمیز و اعمال کبد را تنظیم میکند.
  2. ترشح صفرا را افزایش می دهد.
  3. از جمع شدن چربی در کبد جلوگیری میکند و آنهایی که کبد چرب دارند؛ بهتر است از آرتیشو استفاده کنند.
  4. یرقان مزمن را درمان میکند.
  5. تقویت کننده بدن است.
  6. موجب بفع ادرار می شود.
  7. تب بر است.
  8. در درمان رماتیسم موثر است.
  9. یبوست های ناشی از عدم دفع صفرا را درمان میکند.
  10. در درمان ورم روده موثر است.
  11. باعث دفع سنگ های کیسه صفرا می شود.
  12. نیروی جنسی را افزایش می دهد.
  13. کلیه و مثانه را گرم میکند.
  14. گاز و نفخ معده و روده را از بین می برد.
  15. باعث هضم غذا می شود.
  16. بیماری های کبدی را درمان می کند.
  17. کلسترول خون را پایین می آورد.
  18. داروی لاغری است. کسانی که می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند، میتوانند هر روز آرتیشو بخورند.
  19. سرگیجه را برطرف می کند.
  20. آنهایی که گوششان زنگ میزند، اگر ارتیشو بخورند، بهبودی حاصل می شود.
  21. مبتلایان به بیماری قند می توانند با خوردن آرتیشو، قند خود را تنظیم کنند، زیرا آرتیشو دارای ماده ای به نام اینولین است که قند خون را ثابت نگاه می دارد.
  22. در درمان میگرن موثر است.
  23. در برطرف کردن بیماری آسم مفید است.
  24. نقرس را برطرف میکند.
  25. آرتیشو رگ ها را تمییز و تصلب شرایین را درمان می کند.
  26. در برطرف کردن اگزما موثر است.
  27. در درمان اکثر بیماری های پوستی اثر مفید دارد.
  28. سموم بدن را دفع می کند.
  29. زخم های ریه و روده را درمان میکند.
  30. برای جلوگیری از ریزش مو، از برگ ها آرتیشو  ضماد تهیه کنید و به سر بمالید.
  31. برای برطرف کردن  بوی بد زیر بغل، عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید.
  32. اگر عصاره ی آرتیشو را به بدن بمالید خارش را برطرف میکند.
  33. برای رفع آب آوردن بدن، از جوشانده ی آرتیشو به مقدار سه فنجان در روز استفاده کنید.

مضرات آرتیشو

آرتیشو چون گرم است، ممکن است در بعضی اشخاص  تولید سودا کند، لذا بهتر است با سرکه خورده شود. ضمنا بعضی ها طعم آرتیشو را دوست ندارند. این گونه اشخاص، اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کنند، می تنوانند از تنتور، قرص یا کپسول آرتیشو استفاده کنند.

استفاده از مقاله فوق تنها با ذکر منبع به نام مردان پارس و درج آدرس صفحه به صورت کامل بلا مانع است

مستندات : گیاهان معجزه گر اثر دکتر سهراب خوشبین

.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. سلام
    من حمیدم نه برگ چغندر
    اهل فارسم فرزند حیدر
    گویم یا نظم وموزون
    بسازم قصری از شعر تازه
    بگویم همیشه حرف تازه
    گفته های من شعر نیستند
    پندند اندرزند دردانه
    گویم کلام موزون تا شادگردانم خلق را
    بهر رسول گویم شعری تازه
    همو که همیشه همراه من در پی شکاره
    در دریای اشعارم غواصه
    گوشم را بدست گرفته ومی تازه
    خداوند دهد به شما خیر
    گوشتان به حرفهای من کی بدهکاره

  2. دویدم ودویدم
    دوتاگونی کنگر بچیدم
    یکی اش دادم به مادرم
    یکی شو دادم مادر زن
    مادر زن بمن نان داد
    مادرم بمن توبره داد
    نان خودم خوردم ،توبره را دادم برادرم
    برادرم بمن کنگر داد
    انگار که یک دنیا داد

  3. کنگر نگو بلا بگو
    خوراک پادشاها بگو
    منم منم دارب خان
    می خورم کنگر بهتراز نان
    کنگر من نازه بهتر از هوای شیرازه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *